Evenementen

4 juli om 14:30 en om 15:45 concerten in Fransum door Robert Smith -Viola da gamba en Israel Golani -Theorbe en barokgitaar

Op 4 juli spelen Robert Smith en Israel Golani 2 maal gedurende een klein uur werken van Marain Marais en Robert de Visée in ons kerkje. Het wordt een intiem concert door topmusici, lees hieronder.

Om het concert bij te kunnen wonen, moet er gereserveerd worden. Er kunnen per shift 24 toehoorders komen ( om 14:30u of om 15:45u) Aanmelden kan uitsluitend via vroedschapfransum@gmail.com Wilt u uw naam en de tijd dat u wilt komen vermelden. U ontvangt een reactie met de link waarmee u kan betalen (€15.- ) Na betaling is de reservering definitief.

Rondom het concert kunnen CD’s van Robert en Israel gekocht worden.

Robert Smith

www.baroquebass.com

“Intensely expressive, highly dramatic” – The Strad.

Robert Smith is een viola-da-gamba-speler en barokcellist uit Yorkshire, Engeland. In 2012 won hij het Bach-Abel-Wettbewerb; een viola-da-gamba-concours in Köthen. Sindsdien is Robert een veelgevraagd basso-continuo-speler en solist en toert hij vanuit zijn woonplaats Amsterdam door heel Europa. Robert treedt op met diverse vooraanstaande ensembles en orkesten, zoals met het Amster dam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met zijn eigen kamermuziekensemble Fantasticus heeft hij meerdere veelgeprezen cd’s opgenomen voor het label Resonus Classics.

Zowel in zijn dagelijks leven, als in zijn muzikale bestaan treedt Robert graag buiten de gebaande paden. Zo speelt hij op zijn cd Tickle the Minikin niet eerder opgenomen werk voor het kleinste formaat gamba, de lyra-viola. En nam hij met zijn voormalige docent Paolo Pandolfo de cd The Excellency of Hand op, met virtuoze duetten van de 17e eeuwse Engelse componist John Jenkins. Robert verkent graag diverse muziekgenres en werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Dit leidde recent nog tot een interessante productie waarin acrobaten in een circustent spotten met de dood, terwijl Robert op de viola da gamba nummers van Metallica speelde.

Als solist trad Robert live op in concerten die uitgezonden werden op BBC Radio 3, Deutschlandfunk Kultur en NPO Radio 4. In 2017 bracht Robert een van de allereerste opnames uit van Telemanns nieuw ontdekte Fantasia’s voor viola da gamba solo, die The Observer recenseerde als ‘spel van uitzonderlijke kwaliteit’ en 5 sterren kreeg in BBC Music Magazine. Zijn release ‘La Gracieuse’ uit 2019 met muziek van Marin Marais was Editor’s Choice van Gramophone Magazine.

Robert speelt op een viola da gamba gemaakt door Pierre Bohr in Milaan. Zijn barokcello werd gemaakt door Guust Francois en heeft hij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Hij studeerde viola de gamba bij Mieneke van der Velden (Amsterdam) en Paolo Pandolfo (Basel) en barokcello bij Wouter Möller, Jaap ter Linden en Viola de Hoog.

Israel Golani

www.israelgolani.com

Israel Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn belangstelling voor historische tokkelinstrumenten zorgde ervoor dat hij zich daarna specialiseerde in het spelen van de renaissanceluit en theorbe, bij Fred Jacobs aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Elizabeth Kenny aan The Royal Academy in Londen.

Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit- en theorbespeler. Als basso continuo-speler trad Israel op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse Bachvereniging en B’Rock, en werkte hij samen met gerenommeerde dirigenten als Paul McCreesh, Jos van Veldhoven en Jan Willem de Vriend.

Eind 2013 verscheen Israels debuut-cd Raclerie Universelle met Franse muziek voor barokgitaar.Met dit programma gaf hij een reeks solo concerten in Nederland en Japan.

Sinds 2014 leidt Israel de continuo-sectie van het Russische ensemble MusicAeterna tijdens diens opera producties Dido & Aeneas en Indian Queen van Purcell. Onder leiding van dirigentTeodor Currentzis heeft Israel in 2018 een continuo-partij gecomponeerd voor Mozarts opera La Clemenza di Tito die tijdens de Salzburger Festspiele in première is gegaan.

Volgende maand gaat Israel een cd-opname maken van het luit- en gitaarprogramma Dolent Depart in de Lutherse Kerk te Groningen.