Evenementen

Concert Remi ensemble zondag 25 oktober 2020 15:00uur

Het Remi Ensemble speelt werken voor luit solo

Het programma wordt gespeeld op de aartsluit, in het italiaans ‘arciliuto’. Het is een luit in renaissance stemming die een verlengde hals heeft voor extra bassnaren.  Het instrument is waarschijnlijk uitgevonden door Alessandro Piccinini (1566 – ca 1638). De Arciliuto was een iets kleinere versie van de Theorbe. Het instrument stelde de speler in staat om diepe baslijnen te spelen in combinatie met polyfone passages.
Het in dit concert gebruikte instrument is een kopie naar een aartsluit van David Tecchler (ca. 1725). Hij was een Duitse viool-, cello- en luitbouwer die werkzaam was in Rome en leefde van 1666 tot 1748.
Op het programma staan een sonate van Giovanni Zamboni, dansstukken zoals gagliardas, correntes, maar ook vrije stukken als toccates van o.a. Giovanni Kapsberger, Pietro Paolo Melli en Michelagnolo Galilei. Ook worden enkele stukken gespeeld uit het Doni luitboek uit 1640.
Bijna alle luitmuziek uit de 16e en 17e eeuw werden gedrukt in tabulatuur. In de tijd van de ‘intavolatura di leuto’ (1718) van Zamboni was de tabulatuur al zo’n vijftig jaar niet meer in de mode. Toch is ook dit boek nog uitgegeven in tabulatuur.

Remi Ensemble – Ronald Weering (luit) volgde luitlessen bij: Israel Golani, Shizuko Noiri, Manuel Mejia Armijo en volgde masterclasses bij Sigrun Richter en Fred Jacobs. Hij speelde luitliederen samen met Dalila Franco. 

Ivm met corona dient men de volgende regels in acht te nemen; Bij binnenkomst in de kerk moet men een mond/neusmasker dragen, deze mag af wanneer men zit. De handen kunnen worden gedesinfecteerd. Er staat hiervoor ontsmettingsmiddel bij de entree. Het binnenkomen en het direct na het concert verlaten van de kerk wordt geleid door de organisatie. Napraten kan eventueel buiten de kerk in de open lucht. Kaarten kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via ro_re_mi@hotmail.com en betaald. Er is geen kassa. Als u uit een huishouden komt kunt u dit aangeven bij de reservering. Er wordt daarmee rekening gehouden met de plaatsing van de stoelen. Jassen mogen niet worden opgehangen op de kapstok.