Evenementen

Concert Laurens Moreno zondag 12 september 2021 15:30

Het Laurens Moreno Ensemble speelt in de kerk van Fransum op zondag 12 september om 15:30


Tournee Boedapest Boulevard 2021
Lage strijkers, een nieuw geluid

De traditionele, rijke Hongaarse zigeunermuziek, maar dan in een warm register: gespeeld met twee altviolen, een cymbaal en een contrabas. Op de tournee Boedapest Boulevard 2021 brengt het Laurens Moreno Ensemble eigen interpretaties van soms eeuwenoude liederen.

Altvioliste Laurens Moreno hoorde lang geleden Hongaarse zigeunermuziek op een oude opwindgrammofoon en raakte direct gefascineerd. Ze studeerde aan het conservatorium bij Esther Apituley en speelde samen met onder anderen Nello Mirando en beeldend kunstenaar (en violist) Armando.

Ze verdiept zich in dit onmetelijke repertoire, de uit het leven gegrepen liederen en de vurige speelstijl van de Roma-muziek, vooral zoals die is ontstaan rondom Boedapest en van generatie op generatie op het gehoor wordt doorgegeven. Graag wil ze de altviool hierin en eigen stem en een grotere rol geven.

Tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar de bron van de zigeunerklanken ontmoette Laurens de in Boedapest opgegroeide cimbalist Bandi Váradi, die bekend is om zijn delicate speelstijl. Met hem vormt ze een vast duo, dat voor deze tournee wordt versterkt door Bandi’s zoon Bandika Váradi, een begaafde altviolist, en de fantastische contrabassist Ricsi Vaskó

Ze nemen een antieke cymbaal en een oude grammofoon mee. De bijzondere klanken nemen de toeschouwers mee naar vervlogen tijden, maar tonen ook aan dat deze muziek nog altijd springlevend is.

– Het Laurens Moreno Ensemble bestaat uit Laurens Moreno (altviool), Bandika Váradi (altviool), Bandi Váradi (cymbaal) en Ricsi Vaskó (contrabas) – Hongaarse zigeunermuziek – Kerk, Fransumerweg 4, 9833 TC Fransum­­­­­­­­­­ – – Zondag 12 september 2021, Aanvang: 15:30 – Entree: € 15,-/ kinder­­­­­en t/m 11 jaar: € 5,-

Kaartjes en informatie, ook over het coronaprotocol: http://www.laurensmoreno.com